В двете богати северни италиански области Ломбардия и Венето днес гласуват

...
В двете богати северни италиански области Ломбардия и Венето днес гласуват
Коментари Харесай

Милано и Венеция гласуват днес за автономия


В двете богати северни италиански области Ломбардия и Венето днес гласуват на референдум за приемане на автономност.

Населението на двете области с административни центрове Милано и Венеция е общо 20 млн. души.

Регионалните управляващи претендират за повече компетенции в ръководството в разнообразни сфери - от опазването на здравето и образованието до обществената политика и регулирането на пазара на труда.

Референдумите имат съвещателен темперамент и резултатът от тях няма да има директни последици, защото италианската конституция планува, че избрани степени на районни компетенции са вероятни единствено посредством договаряния с страната.

Инициатори на допитванията са губернаторите на Венето Лука Дзайя, и на Ломбардия Роберто Марони, които са от опозиционната партия " Северна лига ". Тази партия, която по традиция е съдружник на десноцентристката " Напред Италия " на експремиера Силвио Берлускони, постоянно е отстоявала концепцията за федерализъм.

Ако стремежите за автономност бъдат подкрепени от гласоподавателите, водачите на районните администрации - губернаторите, фактически ще получат национален мандат за начало на този развой.

Макар че признава законността на гласуването, държавното управление на Италия го счита за " безполезна политическа стъпка ", защото конституцията разрешава да се стартират договаряния за автономност и без провеждането на референдум.

В съпоставяне с Каталуния, това е законен референдум, сподели Матео Салвини, водач на Северната лига, представен от " Блумбърг ".  " Полицията ще бъде в секциите, за да гласуват и да оказват помощ на гласувалите. В Барселона, за жалост, нещата приключиха с кръвопролития. Избрахме по-дълъг, по-труден път, само че е по-сериозен ", уточни Салвини.

Бившият министър председател Силвио Берлускони, чиято партия " Форца Италия "  подкрепя гласуването с " да ", съобщи, че референдумите ще се проведат " при цялостно ценене на националното единение, конституцията и законите " и добави, че успеха би означавала по-ниски налози. Берлускони прикани сходни референдуми да се проведат във всички италиански райони.

В Италия има 20 области, пет от които по исторически или географски аргументи имат самостоятелен статут - Трентино-Алто Адидже, Вале д`Аоста, Фриули-Венеция Джулия и двата огромни острова - Сардиния и Сицилия. Автономният статут, в частност, им разрешава да задържат за себе си забележителна част от събираните на техните територии налози.

Във Венето по традиция има мощни сепаратистки настроения (още от времето на разпадането на Венецианската република), а Ломбардия е стопански най-развитата област.

Гласуването ще продължи до 23 ч. локално време. В Ломбардия за първи път в Италия се употребява система за електронно гласоподаване. / vesti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР